Vergelijking akoestische met digitale piano

Het belangrijkste verschil is het mechanisme dat het geluid voortbrengt

Het belangrijkste verschil tussen een (akoestische) piano en een digitale piano is het mechanisme dat het geluid produceert.

De piano produceert geluiden door de kracht van de vingers via de toetsen over te brengen naar de hamers, die de snaren aanslaan. De snaren maken trillingen die worden doorgegeven aan de zangbodem, waardoor het geluid wordt versterkt. Deze trillingen brengen reageren op de trillingen van andere snaren die niet zijn aangeslagen waardoor er een uniek geluid ontstaat.

De digitale piano heeft geen snaren. Via de kracht van de vinger op de toetsen worden sensoren geactiveerd die worden doorgestuurd naar een elektronische toongenerator. Die toongenerator produceert de geluiden, die met een luidspreker worden versterkt.

Veel digitale piano’s hebben een hamermechanisme. De kwaliteit van het hamermechanisme is afhankelijk van de kwaliteit van de piano.

Een digitale piano die dicht bij een akoestische piano komt

Bij een akoestische piano varieert de klankkleur oneindig, afhankelijk van de aanslag van de piano. Het is een instrument dat emoties naar boven kan brengen door muziekstukken met grote expressiviteit te spelen.

Tegelijkertijd heeft de technologische vooruitgang het mogelijk gemaakt dat digitale piano’s geluiden kunnen weergeven die dicht bij die van een akoestische piano liggen, en zelfs de aanspreekbaarheid van het toetsenbord kan door verschillende mechanismen worden gesimuleerd.

Akoestische piano

Digitale piano

Kenmerken 
Een zeer verfijnd instrument, ontwikkeld gedurende de lange geschiedenis van pianomuziek. Een pure klank met een rijke muzikale kwaliteit, verkregen door de resonantie van de snaren. Maakt onbegrensde muzikale expressie mogelijk.Lichtgewicht, compact en geen stemmen nodig, met volumeregeling. Heeft een pianogeluid dat de expressieve kwaliteiten van een akoestische piano dicht benadert.
Geluidproducerend mechaniek 
Een mechanisme dat een snaar aanslaat, het mechaniek genoemd, genereert een trilling die via het frame naar de zangbodem wordt overgebracht. Doordat het gehele instrument als resonator fungeert, ontstaat een rijke en volle geluidskwaliteit.Sensoren kunnen de meest delicate bewegingen van de toetsen detecteren, digitaal opgenomen geluid van een vleugel kunnen worden versterkt en via luidsprekers worden weergegeven. Kan akoestische effecten gebruiken, waaronder nagalm en de akoestische omgeving van optreden in een grote ruimte, met behulp van digitale technologie.
Aanslag 
Het mechanisme dat een snaar aanslaat, het mechaniek genoemd, is samengesteld uit ongeveer 5500 afzonderlijke precisieonderdelen, die de subtiele nuances van de vingerbeweging overbrengen naar de hamer. Intuïtieve response op de aanslag.Een verscheidenheid van mechanismen die worden gebruikt bij het streven naar het reproduceren van de aanspreekbaarheid van een vleugel. Toetsaanspreekbaarheid varieert afhankelijk van fabrikant en model.
Klankkleur 
Klankkleur en geluidskwaliteit variëren afhankelijk van hoe het instrument wordt bespeeld, vanwege het complexe effect van resonantie van snaren die niet zijn aangeslagen. Dit biedt de pianist overvloedig veel expressieve mogelijkheden.Met behulp van uitgebreide, gedetailleerde geluidsopnamen van akoestische piano’s en technologie die de overgang tussen de klankkleuren, die ontstaan als reactie op een krachtige of zachte aanslag, vloeiend maakt, worden de expressieve mogelijkheden van een akoestische piano benaderd.
Expressieve kracht 
Akoestische piano’s zijn muziekinstrumenten die gedurende een lange periode noten aan kunnen houden, van het begin van de noot begint te klinken tot het wegsterft. Afhankelijk van de kracht of zachtheid van de aanslag, verandert niet alleen het volume maar ook de klankkleur, van zacht tot helder, wat rijke expressieve mogelijkheden biedt.Met behulp van uitgebreide, gedetailleerde geluidsopnamen van akoestische piano’s en technologie die de overgang tussen de klankkleuren, die ontstaan als reactie op een krachtige of zachte aanslag, vloeiend maakt, worden de expressieve mogelijkheden van een akoestische piano benaderd.
Duurzaamheid 
Kan langdurig worden gebruikt door versleten onderdelen te vervangen en periodieke aanpassingen te verrichten.Afhankelijk van de normen voor de verwachte levensduur van elektronische componenten.